zondag 20 mei 2012

Oslo

De afgelopen dagen had ik het bijzondere genoegen om een paar dagen naar Oslo te gaan. Op z'n zachts gezegd is dat niet de eerste Europese stad waar ik aan zou denken bij een weekendje weg.

Maar oh wat is het een leuke, mooie stad! De mensen zijn er vriendelijk, de sfeer is gemoedelijk, de gebouwen zijn er prachtig en op de eerste dag dat we er waren, mochten we het Nationale feest van "17 mei" meevieren.


Bijna alle inwoners van Oslo (en van Noorwegen maar in Oslo wordt deze dag het meest uitbundig gevierd), kwamen deze dag naar het Paleis in klederdracht. De heren strak in pak, de dames waren gehuld in prachtige jurken.


Het was heel bijzonder om mee te maken. De enorme mensenmassa, de sfeer die er in zo'n land heerst tijdens zo'n groot traditioneel feest, de prachtige kleding, het heerlijke zonnetje, iedereen die dezelfde kant op liep... Een optocht van ruim 3 uur trok voor het Koninklijk Paleis langs. 


Om een glimp op te vangen van Kroonprins Haakon Magnus en zijn vrouw Mette Marit.


Om de drukte van de stad even te ontvluchten liepen we via een prachtig park terug. Hebben -in mijn beleving- uren op een bankje in het zonnetje gezeten. En gekeken naar mensen. Prachtige mensen in prachtige kleding. Dames op hele hoge hakken *jaloers*, mannen die -inmiddels wat aangeschoten- wat lollerig om elkaars nek hingen etc.

Het was heerlijk!

Niet alleen op deze dag was de stad erg mooi om te zien. Ook de volgende dag, toen het weer een gewone werkdag was voor de meeste Noren, was de stad prachtig en hebben we heerlijk gewinkeld, koffie gedronken en gewandeld.


's Avonds waren we uitgenodigd door vrienden van Eric, zijn vrouw en hun dochtertje. 


 Lieve mensen die zo gastvrij waren dat je het gevoel hebt dat je in een warm bad stapt. 
R. is Turks, is op haar 6e naar Noorwegen verhuisd en spreekt zowel Noors als Turks vloeiend. Het was een feestje om bij hen te zijn. Ze maakte heerlijke gerechten. Couscous overgoten met gesmolten boter. Verse kruiden, traditionele Turkse gehaktballetjes, salade waarvan je de ingrediënten kent, maar de dressing verrassend nieuw is.En die tzatziki he, ja die daar vooraan. Dat bakje wat bijna overstroomt. Die was lékker!!!

*mjammm!*

R. is niet zo lang weet je. Ze is eigenlijk best klein. Dus toen wij elkaar de dag daarvoor al even in de haven zagen, liep zij op 'high heels'. En op mijn uitgesproken bewondering daarvoor, reageerde ze dat je als vrouw MOET dragen. Het hóórt erbij. Zegt ze. Net zoiets als een rokje dragen. Of een jurkje. Daar horen 'high heels' bij. Het maakt je vrouwelijk, elegant. En vooral.... lang!


Ik zei toch, ze is klein!
Maar nu smokkelde ik wel iets hoor. Ietsje maar...


En ik had er zowaar lol in. In mijn hoge hakken. Ik strompel doorgaans op die dingen. Maar na flink wat geshopt (en gepast!) te hebben, zaten deze me eigenlijk als gegoten. Binnen de mogelijkheden van een onmogelijk hoge hak natuurlijk. Kijk, gympies blijven comfortabeler. Maar door die mooie nieuwe schoenen voelde ik me wél vrouwelijk en elegant!

De volgende dag, de laatste dag in Oslo alweer, ontmoetten we deze lieve mensen weer. "For some Champagne" Dat is redelijk gewoon. Om champagne te drinken. Zoals wij wijn drinken, drinken zij champagne. Gewoon omdat ze het erg lekker vinden. Het is er niet goedkoop, de champagne. Sowieso is alcohol in Noorwegen (en vele andere dingen ook) niet erg goedkoop. Dus toen wij op Schiphol waren, brachten we een paar flesjes voor ze mee....


Toen kwam toch echt het einde van dit geweldige weekend in zicht en checkten we uit bij ons hotel, droegen onze bagage naar het station, gingen met de trein naar de luchthaven en stapten in het vliegtuig terug naar Amsterdam.


Jémig zeg... het waren echt fantastische dagen!! Ik ben nog even aan het nagenieten :)
4 opmerkingen:

Angélique zei

Dat is zo te lezen een heerlijk reisje geweest. Je hebt prachtige foto's gemaakt én je staat zelf prachtig op de foto! Het is duidelijk aan je te zien dat je je goed voelde op je hakken ;-) Heel mooi!

Monique zei

Oslo zag er inderdaad heel gezellig uit. En wat een gastvrije vrienden. Heerlijk als je zo getrakteerd wordt op allerlei lekkers.

Wat draag je daar een schattig jurkje en die schoenen staan je fantastisch. Alsof je niks anders gewend bent.

Groetjes, Monique

By Ieke zei

Oslo is echt de moeite waard zo te zien! Je hebt heerlijke dagen gehad!

Anoniem zei

Lieve meid........

Als mosterd na een overweldigend diner......wat een heerlijk verslag over Oslo..... Moet jij eigenlijk geen schrijfster worden????
Dikke kus van je kunstmoeder,xxx